Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z MIĘSEM
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko oraz masło, a następnie powoli wlewamy gorącą ( ale nie wrzącą ) wodę dokładnie wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut ( zawinięte ).
FARSZ:
Przygotowanie farszu najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania rosołu.
Oczyszczone mięso kroimy drobniutko, dodajemy posiekana marchew oraz pietruszkę – możemy to zrobić również w maszynce do mielenia.
Wrzucamy zeszkloną na maśle cebulkę, podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku.
Wyrobiony odstawiamy do lodówki na ok, 30 minut.
CAŁOŚĆ:
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i nadziewamy farszem.
Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku.
Podajemy gorące!
Smacznego!