PIEROGI Z MIĘSEM

PIEROGI Z MIĘSEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • jajko

    1 szt
  • masło

    1 łyzeczka
  • sól

    1 szczypta
  • woda ciepła

    0,5 szkl

FARSZ

  • mięso gotowane

    250 g
  • marchewka ugotowana

    1 szt
  • pietruszka gotowana

    1 szt
  • bulion

    0,5 szkl
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko oraz masło, a następnie powoli wlewamy gorącą ( ale nie wrzącą ) wodę dokładnie wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto.

Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut ( zawinięte ).

FARSZ:

Przygotowanie farszu najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania rosołu.

Oczyszczone mięso kroimy drobniutko, dodajemy posiekana marchew oraz pietruszkę – możemy to zrobić również w maszynce do mielenia.

Wrzucamy zeszkloną na maśle cebulkę, podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku.

Wyrobiony odstawiamy do lodówki na ok, 30 minut.

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i nadziewamy farszem.

Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

29.11.2015 08:41
Uwielbiam domowe pierogi z mięsem :)

halina17

27.11.2015 19:12
Dobre pierogi.

mirosława4

27.11.2015 15:25
bardzo dobre ale wolę z owocami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat