Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z MIĘSEM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 1 szkl
jajko 1 szt
masło 1 łyzeczka
sól 1 szczypta
woda ciepła 0,5 szkl

FARSZ

mięso gotowane 250 g
marchewka ugotowana 1 szt
pietruszka gotowana 1 szt
bulion 0,5 szkl
cebula 1 szt
masło 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z MIĘSEM

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko oraz masło, a następnie powoli wlewamy gorącą ( ale nie wrzącą ) wodę dokładnie wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto.

Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut ( zawinięte ).

FARSZ:

Przygotowanie farszu najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania rosołu.

Oczyszczone mięso kroimy drobniutko, dodajemy posiekana marchew oraz pietruszkę – możemy to zrobić również w maszynce do mielenia.

Wrzucamy zeszkloną na maśle cebulkę, podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku.

Wyrobiony odstawiamy do lodówki na ok, 30 minut.

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i nadziewamy farszem.

Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Podajemy gorące!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 29.11.2015 08:41
Uwielbiam domowe pierogi z mięsem :)
halina17 27.11.2015 19:12
Dobre pierogi.
mirosława4 27.11.2015 15:25
bardzo dobre ale wolę z owocami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak