Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • oliwa

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka

Nadzienie

  • mięso mielone wieprzowe

    50 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    0,5 sztuki
  • seler

    0,25 sztuki
  • sos pomidorowy

    0,5 szklanki
  • oliwa

    2 łyżki
  • zielony groszek

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z mięsem foto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, jajko, olej i dolewając ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto pierogowe, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło.

Marchew, seler i pietruszkę pokroić w większą kostkę, a cebulę w drobniejszą na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa do warzyw dodać mięso mielone, dokładnie wymieszać i dolać sos pomidorowy, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut.
Do mięsa dodać 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczke mielonej słodkiej papryki i szczyptę chili, wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy odsączony z zalewy groszek, mieszamy.
Krok 2 - Pierogi z mięsem foto

Ciasto cienko rozwałkować i szklanka wyciąć krążki na każdym nałożyć porcje nadzienia
Krok 3 - Pierogi z mięsem foto
zlepić pierogi, następnie ugotować je w sporej ilości osolonego wrzątku podawać polane stopionym masełkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magula

19.01.2015 08:21
Wyglądaja bardzo apetycznie!

R'n'G Kitchen

19.01.2015 07:39
Mniam! Uwielbiam pierogi :)

Kolorowa

18.01.2015 19:17
Ciekawy farsz ;)

Ola1984

18.01.2015 19:00
Fajne pierogi, świetny pomysł z dodaniem warzyw,

wyattearp

18.01.2015 18:34
takie pierożki lubię

ania2610

18.01.2015 18:18
pyszne pierożki

Pietruszka

18.01.2015 18:08
smaczne pierogi

halina17

18.01.2015 18:04
Dobre pierogi.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat