Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na farsz

boczek surowy 400 g
pręga wołowa 700 g
karkówka wieprzowa 900 g
cebula 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
ziele angielskie 5 szt
marchew 4-5 szt
pietruszka 1 szt
ząbki czosnku 4 szt
seler korzeniowy średniej wielkości 1/4 szt
sól
pieprz
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
olej do smażenia

Składniki na ciasto

mąka pszenna 500 g
woda ciepła 300 g
olej 1 łyżka

Dodatkowo

cebula 2-3 szt
masło 2 łyżki
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Przygotowanie farszu:

Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywa (marchewki, pietruszkę i selera nie obieramy przed gotowaniem, zrobimy to później) gotujemy wszystko do miękkości . Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Warzywa obieramy i razem z mięsem mielimy w maszynce. Zmielone mięso i warzywa łączymy z podsmażoną cebulą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem i rozmarynem. Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Podajemy z podsmażoną cebulką!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 06.03.2024 10:08
Czy boczek też gotujemy? To tłuszcz z boczku ucieknie nam do wody jak rozumiem?
Doradca Smaku 07.03.2024 09:58
Tak, w przepisie jest użyty boczek surowy, więc trzeba go ugotować.
Jolanta40 12.01.2015 22:10
moja rodzina uwielbia pierogi a te z mięsem to nasze ulubione
Barbara13 06.12.2014 22:42
pyszności,aż się głodna zrobiłam
kloruś 05.12.2014 21:41
Bardzo podoba mi się ta propozycja :)
Christopher 04.12.2014 17:58
Piękne pierogi.
Hrabina w kuchni 04.12.2014 11:04
Wspaniały farsz.
Anna169Hosz 04.12.2014 10:33
Fantastyczne pierogi!
czekoladka_m 04.12.2014 10:16
Zdjęcie zdecydowanie zachęca do skosztowania;)))
Wiktoria29 04.12.2014 09:16
bardzo lubię pierogi, świetne zdjęcia zachęcają do zjedzenia
Mama niejadka 04.12.2014 08:38
Super wyglądają i pewnie są pyszne :)
Kuchnia Marty 04.12.2014 08:16
..a jak smakują :)
w mojej kuchni 04.12.2014 00:40
osz kurcze, ale smacznie wyglądają
Niki22 03.12.2014 23:56
pyszne pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak