Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na farsz
-
boczek surowy
400 g -
pręga wołowa
700 g -
karkówka wieprzowa
900 g -
cebula
1 kg -
Liść laurowy suszony Prymat
2-3 szt -
ziele angielskie
5 szt -
marchew
4-5 szt -
pietruszka
1 szt -
ząbki czosnku
4 szt -
seler korzeniowy średniej wielkości
1/4 szt -
sól
-
pieprz
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
-
Majeranek suszony Prymat
-
Rozmaryn suszony Prymat
-
olej do smażenia
Składniki na ciasto
-
mąka pszenna
500 g -
woda ciepła
300 g -
olej
1 łyżka
Dodatkowo
-
cebula
2-3 szt -
masło
2 łyżki -
mąka pszenna
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z mięsem
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywa (marchewki, pietruszkę i selera nie obieramy przed gotowaniem, zrobimy to później) gotujemy wszystko do miękkości . Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Warzywa obieramy i razem z mięsem mielimy w maszynce. Zmielone mięso i warzywa łączymy z podsmażoną cebulą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem i rozmarynem. Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Podajemy z podsmażoną cebulką!
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)