Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz

  • boczek surowy

    400 g
  • pręga wołowa

    700 g
  • karkówka wieprzowa

    900 g
  • cebula

    1 kg
  • liść laurowy

    2-3 szt
  • ziele angielskie

    5 szt
  • marchew

    4-5 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • seler korzeniowy średniej wielkości

    1/4 szt
  • sól

  • pieprz

  • pieprz ziołowy

  • majeranek Prymat

  • rozmaryn Prymat

  • olej do smażenia

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • woda ciepła

    300 g
  • olej

    1 łyżka

Dodatkowo

  • cebula

    2-3 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu:

Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywa (marchewki, pietruszkę i selera nie obieramy przed gotowaniem, zrobimy to później) gotujemy wszystko do miękkości . Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Warzywa obieramy i razem z mięsem mielimy w maszynce. Zmielone mięso i warzywa łączymy z podsmażoną cebulą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem i rozmarynem. Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Podajemy z podsmażoną cebulką!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

12.01.2015 22:10
moja rodzina uwielbia pierogi a te z mięsem to nasze ulubione

Barbara13

06.12.2014 22:42
pyszności,aż się głodna zrobiłam

kloruś

05.12.2014 21:41
Bardzo podoba mi się ta propozycja :)

Christopher

04.12.2014 17:58
Piękne pierogi.

Hrabina w kuchni

04.12.2014 11:04
Wspaniały farsz.

Anna169Hosz

04.12.2014 10:33
Fantastyczne pierogi!

czekoladka_m

04.12.2014 10:16
Zdjęcie zdecydowanie zachęca do skosztowania;)))

Wiktoria29

04.12.2014 09:16
bardzo lubię pierogi, świetne zdjęcia zachęcają do zjedzenia

Mama niejadka

04.12.2014 08:38
Super wyglądają i pewnie są pyszne :)

Kuchnia Marty

04.12.2014 08:16
..a jak smakują :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat