Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka

    35 dag
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • masło

    1 łyżka
  • sól do smaku

Składniki na farsz

  • mięso wieprzowe

    25 dag
  • bułka czerstwa

    1 szt.
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cebula

    1 szt
  • tłuszcz

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • żółtko jaja

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto
Wykonanie farszu:
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę i przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Wykonanie pierogów:
Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać szklanką kółka, kłaść nadzienie i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie i podawać okraszone tłuszczem z cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat