Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Farsz:

  • mięso gotowane

    30 dkg
  • cebulka

  • sól

  • pieprz

  • jajko

  • smalec

    1 łyżka
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • Ciasto:

  • mąka

    1 szkl
  • jajo

  • sól

    1/2 łyżeczki
  • boczek

    10 dkg
  • woda

    1/2 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

FARSZ; Ugotowane mięso mielimy maszynką. Obraną cebulkę drobno kroimy i smażymy na smalcu na rumiany kolor. Dodajemy do zmielonego mięsa. Następnie dajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy, wyrabiamy. CIASTO; Do miski dajemy mąkę, jajko, sól i delikatnie podgrzaną wodę. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy pierogi dajemy farsz i zlepiamy. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. W tym czasie boczek drobno kroimy i smażymy. Ugotowane pierogi dajemy na talerz i posypujemy usmażonym boczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

05.11.2013 17:30
to jest ulubione danie mego męża

Grazyna0211

12.07.2013 14:25
z chęcią bym zjadła takie pierogi

olkaaa

11.05.2013 13:59
bardzo lubię

pajbek

11.02.2013 14:49
Bardzo lubię pierogi z konkretnym nadzieniem :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat