Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1/2 kg
pietruszka korzeń 1 sztuka
marchewki 3 sztuki
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
przyprawa uniwersalna wg uznania
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka pszenna 3 niepełne szklanki
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Kroki postępowania

1
Mięso (dobrze jak jest poprzerastane tłuszczem) przełożyć do garnka. Marchewki i pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na 2-4 części, dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą (tyle, żeby mięso było przykryte), dodać ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę uniwersalną. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.
Krok 1 - Pierogi z mięsem foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Pierogi z mięsem foto
3
Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru i zmielić razem z usmażoną cebulą.
Krok 3 - Pierogi z mięsem foto
4
Mięsno-warzywną masę dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Pierogi z mięsem foto
5
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej 2 szczypty soli, wlać wodę. Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 5 - Pierogi z mięsem foto
6
Ciasto bardzo cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty o boku ok. 5 cm (można wyciąć tradycyjne kółka).
Krok 6 - Pierogi z mięsem foto
7
Na każdym kwadraciku z ciasta ułożyć po 1 łyżeczce mięsno-warzywnej masy.
Krok 7 - Pierogi z mięsem foto
8
Złożyć je na pół w trójkąty i zlepić brzegi.
Krok 8 - Pierogi z mięsem foto
9
Pierogi wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.
Krok 9 - Pierogi z mięsem foto
10
Pierogi podawać np. z podsmażoną cebulką.
Krok 10 - Pierogi z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 23.10.2013 14:44
przepyszne pierogi dobrze doprawione
Beatris 25.08.2012 20:49
Na szczęście nie był suchy i dzieci zjadły z apetytem. Jak wychodzi mi zbyt suchy, to dolewam do niego trochę wywaru po gotowaniu mięsa. I ważne, żeby mięso nie było za chude.
pacpaw 24.08.2012 22:53
a farsz jaki wyszedł? suchy czy nie? mi ostatnio coś zbyt suche wychodzą.
Sroczka 24.08.2012 22:35
Bardzo lubię pierogi z mięsem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak