Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    70 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • przyprawa do zup w płynie

    5 łyżek
  • pieprz do smaku

  • jajka

    2 małe sztuki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    ok. 2/3 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z mięsem foto
Mięso dokładnie wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, jajkami, pieprzem i przyprawą w płynie.
Krok 2 - Pierogi z mięsem foto
Z mąki, soli i bardzo ciepłej wody zagnieść gładkie ciasto (ma być miękkie i nie kleić się do rąk). Ciasto bardzo cienko rozwałkować (na grubość ok. 1 mm), wykrajać z niego kółka.
Krok 3 - Pierogi z mięsem foto
Na każde kółko z ciasta położyć po 1 łyżeczce mięsa, złożyć na pół, zlepić brzegi.
Krok 4 - Pierogi z mięsem foto
Pierogi wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować ok. 10 minut od wypłynięcia.
Krok 5 - Pierogi z mięsem foto
Podawać np. ze zrumienioną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 15.12.2013 17:24
wspaniałe pierozki!
Sroczka 25.03.2013 23:28
Moje ulubione pierogi.
Sylwia56 18.08.2012 12:18
uwielbiam
ziutula 04.07.2012 18:01
dla mnie z mięsem ulubione...
aginaa 04.07.2012 16:37
lubie takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat