Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z masą makową.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
woda 2/3 szklanki
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka
aromat pomarańczowy
cukier waniliowy 2 łyżki
masa makowa 400 g
skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z masą makową.

Kroki postępowania

1
Z mąki,wody,jajka i z oleju wraz z dodatkiem waniliowego cukru i pomarańczowego aromatu zagniotłam pierogowe ciasto.Ciasto rozwałkowywałam porcjami na stolnicy(ja wykorzystałam silikonową stolnicę).W rozwałkowanym cieście wykrawaczem do kółek wycinałam okrągłe placki(ale można wycinać oczywiście okrągłe placki także szklanką).
Krok 1 - Pierogi z masą makową. foto
2
Na każde wycięte kółko nakładałam trochę masy makowej.Zalepiałam masę makową w pierogowym cieście formując pieroga,w którego złączeniach dłuższym końcem łyżeczki robiłam falbankę.Ulepione pierogi gotowałam we wrzącej wodzie do momentu,aż nie wypłynęły na powierzchnię,co oznaczało,że są gotowe i można wyłowić je łyżką cedzakową.
Krok 2 - Pierogi z masą makową. foto
3
Ugotowane pierogi ułożyłam w naczyniu i posypałam je po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową(domowej roboty).
Pierogi są pyszne zarówno na ciepło(od razu po ugotowaniu,czy po podgrzaniu),jak i na zimno.To świetna makowa potrawa zarówno na wigilijną kolację,jak i obiad,pierogowy posiłek na inny czas dla osób,które lubią mak i pierogi w wersji na słodko.Ja użyłam gotowej masy makowej z puszki z dodatkiem różnorakich bakalii, żeby było szybciej,ale można przygotować sobie samemu po swojemu masę makową,według swoich upodobań ją dosłodzić i dodać do niej swoje ulubione bakalie.Pierogi pachną pomarańczowo-waniliowo.Są pyszne w smaku,masa makowa smakowicie łączy się z pierogowym ciastem,a skórka pomarańczowa jeszcze bardziej podkręca smak, nadaje świątecznego posmaku.
Krok 3 - Pierogi z masą makową. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 29.12.2013 11:32
Takie to ja lubię :)
adelajda 28.12.2013 15:58
robiłam pierogi z makiem i bakaliami ale pieczone, Twoich chętnie spróbuję
patryska76 28.12.2013 15:11
Ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam pierogów z makiem ;-)
2milutka 28.12.2013 15:08
nie jadłam jeszcze takich..brzmi zachęcajaco
kupiska 28.12.2013 14:43
Apetycznie wygladaja,nigdy nie robilam z makiem,musze sie kiedys skusic:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak