Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z marmoladą różaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
soli 1 szczypta
mąki pszennej 0,5 kg
soli 1 łyżeczka
ciepłej wody 0.5 szklanki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z marmoladą różaną

Na sam początek marmoladę do pierogów trzymałam w lodówce aby była twarda. Zrobiłam ciasto: Na stolnicy wymieszałam mąkę pszenną z solą. Utworzyłam kopiec gdzie we wgłębieniu wbiłam jajko i wlałam wodę. Szybko ugniatałam ciasto, rozwałkowałam i pokroiłam wzdłuż nożem a następnie wszerz tworząc kwadraty.Łyżeczką na każdy kwadrat nakładałam marmoladę a następnie zlepiłam brzegi. Nastawiłam wodę w garnku z łyżką oleju i łyżeczką soli.Gdy zaczęła wrzeć, wrzucałam partiami pierogi. Od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia na wierzch gotowałam jeszcze ok 3 minuty .Wyjmowałam łyżką cedzakową na durszlak.Gdy ostygły 3 godziny później podsmażyłam je na rumiano .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 12.10.2012 11:36
na pewno bardzo smaczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak