Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    30 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • woda ciepła

  • sól

    szczypta

Nadzienie

  • mak

    20 dag
  • mleko 2%

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    1,5 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 łyżka-zmielone
  • jajko

    1 sztuka
  • miód prawdziwy

    1 łyżka

Sos pomarańczowy

  • pomarańcze

    2 sztuka
  • cukier

    2 łyżki
  • skórka pomarańczowa

    1 łyzka
  • mak

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym foto
1.
Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą zalać wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając ponieważ ma tendencję do przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać.
Krok 2 - Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym foto
Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło”
Krok 3 - Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym foto
następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka nakładać po małej łyżeczce makowego farszu zlepiać brzegi, formując ozdobne falbanki ,
Krok 4 - Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym foto
wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.
Krok 5 - Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym foto

Sos: Z pomarańczy wycisnąć sok –ja zrobiłam to w wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać. Życzę smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat