Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej z borówką amerykańską
Do miski wsypujemy mąkę. Ja wybrałam mąkę pszenną pełnoziarnistą - bo takiej ostatnio używam do wszystkiego i o dziwo pierogi wyszły bardzo smaczne, także dla dzieci, a na pewno zdrowsze. Dalej do mąki wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką, aż zrobi się ciasto. Dalej trzeba wyjąć kulkę ciasta i wyrabiać rękoma jeszcze kilka minut.
Wałkujemy cienkie ciasto i wycinamy w nim kółka. Nadziewamy je borówką amerykańską i na czubku łyżeczki dodajemy do każdego odrobinę fruktozy (jest zdrowsza od cukru i odpowiednia dla diabetyków). Zalepiamy pierożki.
Wrzucamy na wrzątek, mieszamy od czasu do czasu, aby się nie skleiły i gotujemy pod przykryciem do wypłynięcia, a następnie jeszcze dwie minutki bez przykrycia. Wyławiamy je na kilka sekund do zimnej wody by je zahartować.
Podajemy je same lub z odrobiną kefiru. Są słodkie od fruktozy, więc nie trzeba ich dosładzać. Pyszne. Polecam.