Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej z borówką amerykańską

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

borówki
250 ml
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
fruktoza
do smaku
woda
1 (gorąca)
mąka pełnoziarnista
1/2 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej z borówką amerykańską

Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo.
Do miski wsypujemy mąkę. Ja wybrałam mąkę pszenną pełnoziarnistą - bo takiej ostatnio używam do wszystkiego i o dziwo pierogi wyszły bardzo smaczne, także dla dzieci, a na pewno zdrowsze. Dalej do mąki wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką, aż zrobi się ciasto. Dalej trzeba wyjąć kulkę ciasta i wyrabiać rękoma jeszcze kilka minut.
Wałkujemy cienkie ciasto i wycinamy w nim kółka. Nadziewamy je borówką amerykańską i na czubku łyżeczki dodajemy do każdego odrobinę fruktozy (jest zdrowsza od cukru i odpowiednia dla diabetyków). Zalepiamy pierożki.
Wrzucamy na wrzątek, mieszamy od czasu do czasu, aby się nie skleiły i gotujemy pod przykryciem do wypłynięcia, a następnie jeszcze dwie minutki bez przykrycia. Wyławiamy je na kilka sekund do zimnej wody by je zahartować.
Podajemy je same lub z odrobiną kefiru. Są słodkie od fruktozy, więc nie trzeba ich dosładzać. Pyszne. Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lukrecja29 23.08.2012 23:11
mmmm pyszota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak