Pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej z borówką amerykańską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • borówki

    250 ml
  • sól

    1 szczypta
  • fruktoza

    do smaku
  • woda

    1 (gorąca)
  • mąka pełnoziarnista

    1/2 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo.
Do miski wsypujemy mąkę. Ja wybrałam mąkę pszenną pełnoziarnistą - bo takiej ostatnio używam do wszystkiego i o dziwo pierogi wyszły bardzo smaczne, także dla dzieci, a na pewno zdrowsze. Dalej do mąki wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką, aż zrobi się ciasto. Dalej trzeba wyjąć kulkę ciasta i wyrabiać rękoma jeszcze kilka minut.
Wałkujemy cienkie ciasto i wycinamy w nim kółka. Nadziewamy je borówką amerykańską i na czubku łyżeczki dodajemy do każdego odrobinę fruktozy (jest zdrowsza od cukru i odpowiednia dla diabetyków). Zalepiamy pierożki.
Wrzucamy na wrzątek, mieszamy od czasu do czasu, aby się nie skleiły i gotujemy pod przykryciem do wypłynięcia, a następnie jeszcze dwie minutki bez przykrycia. Wyławiamy je na kilka sekund do zimnej wody by je zahartować.
Podajemy je same lub z odrobiną kefiru. Są słodkie od fruktozy, więc nie trzeba ich dosładzać. Pyszne. Polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lukrecja29 23.08.2012 23:11
mmmm pyszota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat