Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
mąka kukurydziana 2/3 szkl
oliwa 1 łyżka
jajko 1 szt
sól do smaku
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 2-3 łyżki
śmietana 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
woda 2/3 (ciepła)
twaróg 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej

Kroki postępowania

1
Mąki przesiać, dodać oliwę, szczyptę soli, ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 1 - Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej foto
2
Ser twarogowy zmiksować lub rozetrzeć łyżką, dodać jajko, 1-2 łyżki cukru, cynamon i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z łyżką cukru i cukrem waniliowym.
Krok 2 - Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej foto
3
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, szklanką lub foremką wycinać krążki, nakładać farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.
Krok 3 - Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej foto
4
Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 5-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać ze śmietaną i cukrem.
Krok 4 - Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 14.04.2013 22:03
super przepis
Iwusia 17.02.2013 21:33
bardzo smakowite i jakie ładne
Poison1988 16.02.2013 10:42
aale ładne pierożki :)
sara1 16.02.2013 08:17
apetycznie wyglądają
miroslawa 16.02.2013 06:31
ciekawa propozycja ciasta, tez lubię tak eksperymentować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak