Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    20 dag
  • mąka kukurydziana

    2/3 szkl
  • oliwa

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • cukier

    2-3 łyżki
  • śmietana

    2-3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • woda

    2/3 (ciepła)
  • twaróg

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej foto
Mąki przesiać, dodać oliwę, szczyptę soli, ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 2 - Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej foto
Ser twarogowy zmiksować lub rozetrzeć łyżką, dodać jajko, 1-2 łyżki cukru, cynamon i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z łyżką cukru i cukrem waniliowym.
Krok 3 - Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej foto
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, szklanką lub foremką wycinać krążki, nakładać farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.
Krok 4 - Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej foto
Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 5-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać ze śmietaną i cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 14.04.2013 22:03
super przepis
Iwusia 17.02.2013 21:33
bardzo smakowite i jakie ładne
Poison1988 16.02.2013 10:42
aale ładne pierożki :)
sara1 16.02.2013 08:17
apetycznie wyglądają
miroslawa 16.02.2013 06:31
ciekawa propozycja ciasta, tez lubię tak eksperymentować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat