Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebula
50 g -
suszony pomidor
50 g -
olej
4 łyżki -
sól
1 szczypta -
mąka
150 g -
żółtko jajek
1 szt -
octeu balsamiczny
2 łyżki -
anchois
-
filet z łososia
100 g -
wędzony łosoś
50 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
rukola
1 szt -
parmezan starty
5 g
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z łososiem norweskim i suszonymi pomidorami podane z rukolą i płatkami parmezanu
Farsz: łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu używając szklanki wykroić z ciasta koła, a następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
Pierogi podawać z suszonymi pomidorami, filetami anchois i sałatą rukola skropioną oliwą truflową. Przed podaniem posypać świeżo tartymi płatkami parmezanu.
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)