Pierogi z łososiem norweskim i suszonymi pomidorami podane z rukolą i płatkami parmezanu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    50 g
  • suszony pomidor

    50 g
  • olej

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • mąka

    150 g
  • żółtko jajek

    1 szt
  • octeu balsamiczny

    2 łyżki
  • anchois

  • filet z łososia

    100 g
  • wędzony łosoś

    50 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • rukola

    1 szt
  • parmezan starty

    5 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz: filet z łososia norweskiego bez skóry i ości, wędzony filet z łososia norweskiego, cebula, suszony pomidor, olej, sól, pieprz czarny mielony Prymat. Ciasto: mąka, żółtko, olej 1 łyżka, sól)
Farsz: łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu używając szklanki wykroić z ciasta koła, a następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.

Pierogi podawać z suszonymi pomidorami, filetami anchois i sałatą rukola skropioną oliwą truflową. Przed podaniem posypać świeżo tartymi płatkami parmezanu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bernadetta2 25.02.2012 10:21
super
Beata61 19.10.2011 21:15
brzmi przepysznie , mniam !
treonina 15.07.2011 11:03
tego to jeszcze nie próbowałam!
cukiereczek 01.06.2011 08:18
super
kotlet 27.04.2011 23:15
rewelacja
Anna210 06.04.2011 12:07
świetny przepis !!!
Adamorek 24.03.2011 21:01
fajne
Marta98 20.02.2011 21:19
super
Bart 17.02.2011 23:34
pierogi z rybą- ciekawe
AgaS10 06.02.2011 15:13
oryginalne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat