Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z łososiem norweskim i suszonymi pomidorami podane z rukolą i płatkami parmezanu
Farsz: łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu używając szklanki wykroić z ciasta koła, a następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
Pierogi podawać z suszonymi pomidorami, filetami anchois i sałatą rukola skropioną oliwą truflową. Przed podaniem posypać świeżo tartymi płatkami parmezanu.