Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurkami i warzywami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurek blanszowanych 1,5 szk
cebula 1
suszone pomidory 3 szt
kaparów 1 łyżka czubata
warzywnej mieszanki chińskiej 1,5 szk
mrożonej
posiekanej natki pietruszki 1 łyżka
posiekanego szczypiorku 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku 1
Ciasto:
mąki pszennej typ 500 750 g
+ do podsypywania
gorąca woda 375 ml
soli 1 łyżeczka
olej 2 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurkami i warzywami

Kroki postępowania

1
Nadzienie :
Mieszankę rozmrozić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kurki posiekać, pomidory pokroić w kostkę, kapary odsączyć z zalewy. W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić wszystkie składniki nadzienia ( oprócz bułki tartej ) i podsmażyć. Doprawić do smaku i jeszcze chwile smażyć do miękkości warzyw. gdy farsz jest gotowy wsypać bułkę tartą i wymieszać farsz ( bułka wchłonie wszystkie soki farszu ). Farsz zostawić do przestudzenia i zabrać się za ciasto.
Krok 1 - Pierogi z kurkami i warzywami foto
2
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać gorącą wodę. Lekko przemieszać składniki i połączyć ze sobą. Następnie wyłożyć zawartość miski na czysty blat lub stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Krok 2 - Pierogi z kurkami i warzywami foto
3
Ciasto dzielić na kawałki, część do wałkowania kłaść na blacie a pozostałą część zakryć ściereczką. Porcje ciasta wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia.
Krok 3 - Pierogi z kurkami i warzywami foto
4
Dokładnie zlepiać pierogi aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Pierogi układać na ściereczce, zakrywać drugą.
Krok 4 - Pierogi z kurkami i warzywami foto
5
Gotowe pierogi gotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną oleju przez kilka minut od wypłynięcia.
Krok 5 - Pierogi z kurkami i warzywami foto
6
Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową.
Krok 6 - Pierogi z kurkami i warzywami foto
7
Pierogi można podać okraszone lub same z surówką.
Krok 7 - Pierogi z kurkami i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sanielcia 21.07.2013 10:37
ciekawy przepis, nie jadlam jeszcze takich
Kolorowa 21.07.2013 00:26
Ładny przekrój ;)
kokoszka
kokoszka 20.07.2013 22:22
pycha pierogi
Pietruszka 20.07.2013 21:45
wyglądają przepysznie
AnielskaSlodycz 20.07.2013 20:50
smaczne ;)
2milutka 20.07.2013 20:37
pysznosci:)
biatriss 20.07.2013 20:15
mmm! ale super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak