Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z KURKAMI

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 0,5 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Ciasto:
mąka 3 szklanki
woda 3/4 szklanki
masło 1 łyżka
sól szczypta
jajko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z KURKAMI

farsz cebulę pokrój w drobną kostką, grzyby posiekaj na gorący olej wrzuć cebulę a gdy się lekko podsmaży dodaj grzyby, duś ok 10-15 minut wystudź dopraw , dodaj bułkę tartą i jajko i dokładnie wymieszaj.
Z podanych składników zagnieć ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka, nałóż farsz i dobrze zaklej. Układaj na blasze. Pierogi posmaruj rozkłóconym żółtkiem z wodą. piecz w temperaturze 160 stopni przez 25 -30 minut.
Podawaj z barszczykiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 01.05.2013 11:50
uwielbiam takie pierożki i też się nimi zajadamy w sezonie kurkowym
Bernadeta1 03.12.2012 11:01
bardzo smaczne
dianix 06.11.2012 21:42
wszyscy mają kurki a w moich lasach jakos ich brak
pajbek 24.10.2012 02:43
Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują. Trzeba spróbować.
treonina 23.10.2012 22:53
przepyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak