Pierogi z kozim serem i oliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wszystkich chętnych zapraszam do zapoznania się ze szczegółowym przepisem i samodzielną jego realizacją! Smacznego!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ser kozi

    500 gramów
  • ziemniaki

    300 gramów
  • czarne oliwki

    100 gramów
  • mąka

    450 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • wrzątek

    350 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy. Ser mielimy z ziemniakami i oliwkami. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ciasto na pierogi:

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie pierogów:

Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

Gotowanie pierogów:

Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat