Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
sól 1 łyżeczka
woda ciepła około 2 szklanki

Farsz

kapusta kiszona 50 dag
kasza jaglana 1 szklanka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
cebula 1 sztuka
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat według uznania

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
cebula 1 duża sztuka
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną.

1.Kapustę płuczemy,odcedzamy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Miękką dokładnie odcedzamy i drobno kroimy,przekładamy z powrotem do garnka. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienia,następnie przekładamy razem z olejem do garnka,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do kapusty,całość dusimy przez kilka minut cały czas mieszają.przesmażoną kapustę studzimy. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Studzimy. Przestudzoną kaszę dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
2.Do mąki wsypujemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
3.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
4.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Następnie odcedzamy.
5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
6.Ugotowane pierogi nakładamy na talerze i polewamy cebulką z masłem.Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 19.01.2016 15:09
Dziękuję;)
RenataZ-et 19.01.2016 10:01
podoba mi się ten pomysł
Babeczka35 19.01.2016 07:33
Dziękuję i polecam spróbować,bo są pyszne i bardzo syte:)
gusia1000 19.01.2016 01:51
Dobre pierogi.
dorota w 18.01.2016 22:50
Takiej kombinacji nie jadłam, brzmi ciekawie :)
Bernadeta1 18.01.2016 22:44
nie jadłam takich ale chętnie bym skosztowała
2milutka 18.01.2016 22:08
smaczne i zdrowe
kloruś 18.01.2016 21:07
chętnie bym skosztowała!
marcia7 18.01.2016 19:41
nowy farsz, ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak