Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół.

Składniki:

Farsz na pierogi:

kapusta kiszona 500 gramów
cebula 1 sztuka
pieczarki 200 gramów
grzyby suszone 1 garść
śliwki suszone 50 gramów
miodu wielokwiatowego 1 łyżka
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki
olej rydzowy 3 łyżki

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna typ 500 3 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
Suszone śliwki zalać wrzątkiem i odstawić.
Pieczarki posiekać i obsmażyć.

Kapustę przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć z wody i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia, razem ze śliwkami, grzybami leśnymi i pieczarkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać zmielone składniki, chwilę obsmażać doprawiając solą, pieprzem, majerankiem i miodem.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Na środku zrobić wgłębienie, wlać olej i dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek porcję nadzienia i zlepiać pierogi.

Gotować w dużym garnku ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane np. olejem rydzowym lub rzepakowym. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.01.2019 19:35
Nie znam takiego nadzienia do pierogów. Ciekawa jestem jak smakuje.
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:13
Takimi pierożkami to ja chętnie się poczęstuję.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak