Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą pęczak i zielonkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

grzyby świeże 30 dag
cebula 1/2 sztuki
masło 2 łyżki
pietruszka zielona 1/2 pęczka
jajko 1 sztuka
kasza pęczak 1 woreczek
przyprawy

ciasto

mąka pszenna 40 dag
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka
woda ciepła

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą pęczak i zielonkami

Kroki postępowania

1
Grzyby zielonki obrać ze skórki i dobrze umyć oraz osuszyć na sitku. Cebulę drobno pokroić w kostkę, a grzyby w paseczki, masło rozpuścić na patelni i udusić na nim grzyby razem z cebulką w trakcie doprawić sola i pieprzem. Kaszę ugotować w garnku z osolona woda i po odsączeniu dodać na patelnię z grzybami, dołożyć posiekaną pietruszkę i doprawić farsz do smaku na koniec wymieszać z jajkiem.
Krok 1 - Pierogi z kaszą pęczak i zielonkami foto
2
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i dodać olej oraz jajko, przemieszać i dolewając ciepłą wodę zagnieść gładkie i lśniące ciasto na pierogi ( wodę dolewamy tak na wyczucie bo ciasto nie może być ani za miękkie, ani za twarde). Ciasto po zagnieceniu odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło po tym czasie rozwałkowujemy je cienko na podsypanej mąką stolnicy i przy pomocy szklanki wycinamy krążki z ciasta.
Krok 2 - Pierogi z kaszą pęczak i zielonkami foto
4
Farsz nakładamy łyżeczką na środku każdego krążka z ciasta i zlepiamy pierogi, następnie w garnku gotujemy sporą ilość osolonej wody i na wrzątek wrzucamy pierogi, gotujemy do momentu wypłynięcia, podajemy gorące polane podsmażoną cebulką.
Krok 3 - Pierogi z kaszą pęczak i zielonkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 22.12.2016 14:56
na pewno bardzo smaczne :-)
Wiktoria29 21.12.2016 21:57
zjadłabym.....
bertpvd 21.12.2016 18:35
pyszne pierogi !
jan_mag 21.12.2016 18:04
Uwielbiam pierogi!
Janina 21.12.2016 16:00
Smaczne danie;))
Franciszek 21.12.2016 15:01
pyszne pierogi
edytazaw89@wp 21.12.2016 12:56
Wygląda pysznie
AZgotuj 21.12.2016 12:49
świetnie podane!:)
ben-ka 21.12.2016 10:17
Jeszcze nie jadłam takich pierogów.
berys18 21.12.2016 08:33
pysznie wyglądają
Malinka 20.12.2016 23:06
Takie pierogi z pewnością smakują wyjątkowo!
IKrakowianka 20.12.2016 22:33
bardzo smakowite
Marta1986 20.12.2016 18:38
pysznosci mniam
cukiereczek 20.12.2016 18:35
tradycyjne,domowe,smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak