Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą jaglaną,serem białym i cebulką.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę,następnie dusimy na maśle do miękkości lekko rumieniąc.Lekko studzimy.
3.Do przestudzonej kaszy dodajemy ser biały i zrumienioną cebulę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.
4.Do mąki dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
5.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
6.Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Ugotowane pierogi odcedzamy.
7.Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę,następnie smażymy na maśle rumieniąc.
8.Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy zrumienioną cebulą z masłem.Podajemy.