Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Chyba każdy lubi pierogi i każdy ma swoje ulubione, moje ulubione to takie właśnie z kaszą i grzybami.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    400 gramów
  • woda gorąca

    250 mililitrów
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Farsz:

  • kasza jęczmienna

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • grzyby świeże

    550 gramów
  • tłuszcz do smażenia

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • cebula smażona

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką.
Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut.

Farsz:
Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby ugotowane drobno posiekać nożem, dodać do kaszy. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, łyżkę cebulki dodać do farszu, resztę zostawić. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem z usmażoną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

19.02.2019 19:38
Na sam widok ślinka cieknie :)

Bożena Matuszczyk

15.02.2019 12:57
Pięknie podane pierożki, na takie z grzybami i kaszą to ja się bezczelnie wpraszam.;)

danusia19671

15.02.2019 13:00
Zapraszam Bożenko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat