Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną, serem i czosnkiem niedźwiedzim
Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim, kaszą i serem to idealne połączenie różnorodnych smaków. Kasza nadaje całości wyrazistości, ser - kremowości, a czosnek niedźwiedzi świeżości i delikatności.
Te pierogi możesz podawać na wiele różnych sposobów. Z roztopionym masłem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, skwarkami boczku czy zeszkloną cebulką.
CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”.
FARSZ: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodać do farszu. Dodać przyprawy do smaku i posiekany czosnek niedźwiedzi. I jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta kieliszkiem wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzegi formując pierogi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.