Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1,5 szklanki -
żółtko jajek
1 sztuka -
olej
1 łyżeczka -
sól
0,5 łyżeczki -
kasza gryczana
100 gram -
cebula
1 sztuka -
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
3 łyżki -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
sól
do smaku -
masło
1 łyżka -
woda
0,5 (gorąca) -
twaróg
300 (wiejski)
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z kaszą gryczaną, serem i czosnkiem niedźwiedzim
FARSZ: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodać do farszu. Dodać przyprawy do smaku i posiekany czosnek niedźwiedzi. I jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta kieliszkiem wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzegi formując pierogi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)