Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i czosnkiem niedźwiedzim

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
olej 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
kasza gryczana 100 gram
cebula 1 sztuka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
masło 1 łyżka
woda 0,5 (gorąca)
twaróg 300 (wiejski)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną, serem i czosnkiem niedźwiedzim

CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”.

FARSZ: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodać do farszu. Dodać przyprawy do smaku i posiekany czosnek niedźwiedzi. I jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta kieliszkiem wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzegi formując pierogi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.04.2014 09:42
Takich nie jadłam
Klausia 10.02.2014 11:32
pomysł niebanalny, ekstra :)
czekoladka_m 01.02.2014 13:31
Pyszne na pewno są:)
Iwusia 15.01.2014 23:11
fantastyczne
jordi 02.09.2013 08:47
wyglądają smacznie
jeta72 10.05.2013 08:44
smaczne pierożki :-)
alaaa 26.03.2013 22:48
piękne masz te pierożki
misia53 07.08.2012 12:20
och to moje ulubione .... robię częcto tylko bez " niedzwiedzia" hihi.,..bo nie mam....
jozefinach 14.05.2012 00:40
Uwielbiam pierogi.
Sarenka 08.01.2012 18:38
Ładniutkie - z kaszą gryczaną pierogów nie jadłam, ale chętnie spróbuję.
ben-ka 19.12.2011 10:02
lubię takie pierogi.
iziona 27.09.2011 13:33
Musze się kiedyś skusić na takie pierogi .
Rybciia 27.07.2011 15:19
świetne
Ewelina38 21.06.2011 18:29
super, takiego farszu jeszcze nie robiłam ale wydaje mi się bardzo fajny i na pewno wypróbuję
Iwona51
Iwona51 25.05.2011 10:24
poproszę takiego pieroszka bo jeszcze takich nie jadłam
Dorota59 02.05.2011 10:37
takich to nie robiłam
caroline1983 09.04.2011 12:02
Fajny pomysł na farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak