Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną mięsem i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaszy gryczanej 15 dag
mięsa z udek kurczaka 40 dag
cebula 1 duża
suszonych podgrzybków 5 dag
pieprz mielony
majeranek
sól
jajko 1 szt
olej do smażenia
naturalnego masła 1 łyżka
granulowanego czosnku 1 łyżeczka
Ciasto pierogowe
mąki 70 dag
jajko 1 szt
olej 2 łyżeczki
sól
słoniny lub boczku surowego na 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną mięsem i grzybami

Kroki postępowania

1
Kaszę osmażam na maśle.Zalewam 1 szkl wywaru z grzybów, lekko solę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
Krok 1 - Pierogi z kaszą gryczaną mięsem i grzybami foto
2
Dwa duże udka kurczaka gotuję z warzywami do miękkości a następnie oddzielam mięso od kości i mielę.
Krok 2 - Pierogi z kaszą gryczaną mięsem i grzybami foto
3
Grzyby moczę krótko, a następnie gotuję do miękkości i drobno kroję.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.Przysmażam na oleju.
Krok 3 - Pierogi z kaszą gryczaną mięsem i grzybami foto
4
Łączę ze sobą kaszę, mięso, cebulę i grzyby.Dodaję pieprz, sól, majeranek, czosnek i jajko.Wszystko dokładnie mieszam.Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto.Odkrawam po kawałku, wałkuję cienkie placki, wykrawam kółeczka (ja używam szklaneczki do whisky), nakładam farsz i zlepiam pierożki.Wrzucam partiami na gotującą się wodę, do której wcześniej dodałam olej i sól. Gotuję minutę od wypłynięcia.
Krok 4 - Pierogi z kaszą gryczaną mięsem i grzybami foto
5
Przekładam na cedzak do osączenia.Podaję ze skwareczkami wytopionymi ze słoninki lub boczku.
Krok 5 - Pierogi z kaszą gryczaną mięsem i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mileneczka5 21.11.2015 19:20
smaczne pierogi-lubie takie:)
gusia1000 01.07.2015 21:11
Na pewno są pyszne, bo mają bogaty skład.
Sylwia26 12.08.2013 12:09
apetycznie wyglądają
miszelka 16.02.2013 10:09
jeszcze takich nie jadłam, fajny przepis :)
evita0007 28.01.2013 23:01
Ja tam nie bede próbować przepisu.Proszę mi przynieść i podstawic pod nos hihi :)
aisoglam 27.01.2013 23:31
Pychotka! Trzeba będzie wypróbować przepis :)
Aleksandra/Olcia 27.01.2013 22:43
uwielbiam pierogi z kasza gryczną,lekkie i pyszne
Henryka2 27.01.2013 22:09
Są pyszne.Polecam i pozdrawiam!
Poison1988 27.01.2013 21:59
wyglądają smakowicie :) jeszcze nie robiłam z kaszą ale już postanowione, że następne pierogi będą właśnie takie :)
kasiaw 27.01.2013 21:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak