pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

farsz

  • kasza gryczana

    1 szkl
  • grzyby suszone

    5 szt
  • twaróg

    250 gram
  • cebula

    1 szt
  • olej

    do smażenia
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku

ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • woda ciepła

    do ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę ugotowałam na sypko ( w dwóch szklankach wody ) z rozkruszonymi suszonymi grzybkami i solą. Odstawiłam do wystudzenia. Cebulkę pokroiłam w kostką, podsmażyłam na oleju. Twaróg rozgniotłam dodałam kaszę podsmażoną cebulkę, przyprawy , dokładnie wymieszałam.Mąkę przesiałam, dodałam jajko, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz. Dokładnie zlepiłam brzegi.Pierożki gotowałam w osolonej wodzie, po wypłynięciu i zagotowaniu około minuty do dwóch. Ciasto musi być miękkie.Podawałam z podsmażoną cebulką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 21.04.2015 08:13
smaczne pierogi
gosia1988 20.04.2015 20:41
pyszne pierogi
anula-d 20.04.2015 19:57
ciekawy przepis
Kolorowa 20.04.2015 19:38
ciekawy przepis ;)
Habibi 20.04.2015 19:32
Bardzo lubię :) Robiłam niedawno podobne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat