Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

kasza gryczana 1 szkl
grzyby suszone 5 szt
twaróg 250 gram
cebula 1 szt
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
jajko 1 szt
woda ciepła do ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Kaszę ugotowałam na sypko ( w dwóch szklankach wody ) z rozkruszonymi suszonymi grzybkami i solą. Odstawiłam do wystudzenia. Cebulkę pokroiłam w kostką, podsmażyłam na oleju. Twaróg rozgniotłam dodałam kaszę podsmażoną cebulkę, przyprawy , dokładnie wymieszałam.Mąkę przesiałam, dodałam jajko, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz. Dokładnie zlepiłam brzegi.Pierożki gotowałam w osolonej wodzie, po wypłynięciu i zagotowaniu około minuty do dwóch. Ciasto musi być miękkie.Podawałam z podsmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 21.04.2015 08:13
smaczne pierogi
gosia1988 20.04.2015 20:41
pyszne pierogi
anula-d 20.04.2015 19:57
ciekawy przepis
Kolorowa 20.04.2015 19:38
ciekawy przepis ;)
Habibi 20.04.2015 19:32
Bardzo lubię :) Robiłam niedawno podobne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak