Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami leśnymi
Grzyby zalewam letnią wodą - najlepiej na kilka godzin przed robieniem pierogów. Następnie odcedzam je na sitku i kroję na małe kawałki. Cebulkę kroję w drobną kostkę i razem z grzybami podsmażam na maśle. Dodaję sól i pieprz do smaku.
Do 200 ml gotującej wody wsypuję kaszę, dodaję sól oraz łyżkę oleju i delikatnie mieszam. Kiedy widzę, że woda z kaszą ponownie się gotuje zmniejszam moc kuchenki i nakładam pokrywkę. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie wyłączam ogień, zdejmuję pokrywkę i odczekuję około 10 minut aż kasza wciągnie resztę wody.
Do ugotowanej kaszy dodaję podsmażone grzyby z cebulką i dokładnie mieszam.
Mąkę przesiewam na stolnicę, wbijam jajko i dodaję masło. Stopniowo wlewam wodę i jednocześnie wyrabiam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka. Na środek każdego nakładam farsz i sklejam.
Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.