Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami leśnymi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepyszne i sycące pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami są znakomitym daniem na obiad albo kolację.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka

    2 szklanki
  • gorąca woda

    0.75 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    2 łyżeczki

Na farsz:

  • suszone borowiki

    50 g
  • kasza gryczana

    100 g
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    1 duża łyż.
  • masło

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalewam letnią wodą - najlepiej na kilka godzin przed robieniem pierogów. Następnie odcedzam je na sitku i kroję na małe kawałki. Cebulkę kroję w drobną kostkę i razem z grzybami podsmażam na maśle. Dodaję sól i pieprz do smaku.

Do 200 ml gotującej wody wsypuję kaszę, dodaję sól oraz łyżkę oleju i delikatnie mieszam. Kiedy widzę, że woda z kaszą ponownie się gotuje zmniejszam moc kuchenki i nakładam pokrywkę. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie wyłączam ogień, zdejmuję pokrywkę i odczekuję około 10 minut aż kasza wciągnie resztę wody.

Do ugotowanej kaszy dodaję podsmażone grzyby z cebulką i dokładnie mieszam.

Mąkę przesiewam na stolnicę, wbijam jajko i dodaję masło. Stopniowo wlewam wodę i jednocześnie wyrabiam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka. Na środek każdego nakładam farsz i sklejam.

Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat