Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami leśnymi

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepyszne i sycące pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami są znakomitym daniem na obiad albo kolację.

Składniki:

Na ciasto:

mąka 2 szklanki
gorąca woda 0.75 szklanki
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
masło 2 łyżeczki

Na farsz:

suszone borowiki 50 g
kasza gryczana 100 g
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 1 duża łyż.
masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami leśnymi

Grzyby zalewam letnią wodą - najlepiej na kilka godzin przed robieniem pierogów. Następnie odcedzam je na sitku i kroję na małe kawałki. Cebulkę kroję w drobną kostkę i razem z grzybami podsmażam na maśle. Dodaję sól i pieprz do smaku.

Do 200 ml gotującej wody wsypuję kaszę, dodaję sól oraz łyżkę oleju i delikatnie mieszam. Kiedy widzę, że woda z kaszą ponownie się gotuje zmniejszam moc kuchenki i nakładam pokrywkę. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie wyłączam ogień, zdejmuję pokrywkę i odczekuję około 10 minut aż kasza wciągnie resztę wody.

Do ugotowanej kaszy dodaję podsmażone grzyby z cebulką i dokładnie mieszam.

Mąkę przesiewam na stolnicę, wbijam jajko i dodaję masło. Stopniowo wlewam wodę i jednocześnie wyrabiam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka. Na środek każdego nakładam farsz i sklejam.

Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak