Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 2 szklanki
podgrzybek suszony 2 garści
cebula 4 sztuki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1/4 szklanki
mąka pszenna 500 gram
jajko 1 sztuka
woda do ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Farsz:
Grzyby ugotowałam, odcedziłam zachowując wodę, wystudziłam a następnie rozdrobniłam.
Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę podsmażyłam na oleju.
Kaszę ugotowałam w wodzie po gotowaniu grzybków, a jej brak uzupełniłam zwykłą wodą. ( na 2 szklanki kaszy 4 szklanki wody ). Wszystkie składniki przesypałam do miski, doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec wbiłam jajko by farsz nie był taki sypki.

Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło.
Wykonanie pierogów:
Ciasto rozwałkowałam, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wycięłam z ciasta krążki, układałam na nich farsz a następnie sklejałam. Do gotującej, osolonej wody wkładałam pierogi. Gotowałam ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem )
Podawałam polane sosem z suszonych podgrzybków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 11.12.2013 16:34
Pyszności :)
Olga_SK 11.12.2013 14:21
Pyszny farsz :)
marcia7 11.12.2013 13:09
wspaniały przysmak
bogusia19 11.12.2013 11:56
pysznie wyglądaja
dodi 11.12.2013 11:21
ale apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak