Pierogi z kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na pierogi

  • mąka tortowa

    0,5 kg
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • woda ciepła

    0,5 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki

Farsz

  • kasza gryczana

    2 torebki
  • pieczarki

    30 dkg
  • cebula biała

    2
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • masło do smażenia

  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki udusić na maśle, cebulę zeszklić na oleju. Składniki farszu połączyć ze sobą, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać, zrobić dołek, wlać olej, dodać sól, wodę i mleko (jak najcieplejsze). Zarobić ciasto. Rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz i lepić pierogi. Ja używam specjalnej foremki.
Ugotowane pierogi podawać okraszone zrumienioną cebulką lub skwarkami.
Aby farsz się bardziej "kleił" można dodać 2 łyżki śmietany.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Romanowka 10.11.2014 07:56
Super propozycja, bardzo lubię kaszę gryczaną i z pewnością wypróbuję przepis :)
Grazyna0211 09.11.2014 16:10
smaczne pierogi
Ola1984 09.11.2014 15:28
Uwielbiam, choć u mnie z farszem z twarogiem i kaszą, ale twoja propozycja bardzo mi się podoba.
smakołyk 09.11.2014 15:19
Według mnie są bardzo dobre. Znudziły mi się już z serem, kapustą i grzybami i postanowiłam zrobić z "nowym" farszem. smak trudno opisać słowami... jak ktoś lubi kaszę gryczaną to polecam :)
Kasiaaaaa 09.11.2014 14:27
Nigdy nie jadlam,jak smakuja??
Mniam 09.11.2014 14:12
W moim rodzinnym domu robiło się pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Bardzo je lubię. Z pieczarkami też muszą być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat