Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami na święta

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... Dlatego chcę podzielić się przepisem na najlepsze pierogi z kapustą i suszonymi grzybami! Pierogi to tradycyjne polskie danie, które robione jest prawie w każdym domu na różne okazje.

Składniki:

Skladniki:

mąka 400 gramów
masło 1 łyżka
woda gorąca 350 mililitrów
kapusta kiszona 500 gramów
grzyby suszone 50 gramów
cebula 1 sztuka
olej 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami na święta

Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami to tradycyjne polskie danie na święta, nie tylko Bożego Narodzenia. Ich wykonanie jest pracochłonne, ale efekt smakowy wynagradza ten czas!

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak długo gotować pierogi
  • jak zrobić farsz do pierogów
  • jak zrobić pierogi na święta

1. Suszone grzyby gotujemy, studzimy i odciskamy z nadmiaru płynu. Drobno siekamy.

2. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do rondelka, gotujemy z dodatkiem liścia laurowego.

3. Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zrobi się szklista dodajemy kapustę wraz z grzybami. Po odparowaniu farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość studzimy.

4. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża lub łyżki mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

5. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

6. Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy po 2 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak