Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami na święta
Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami to tradycyjne polskie danie na święta, nie tylko Bożego Narodzenia. Ich wykonanie jest pracochłonne, ale efekt smakowy wynagradza ten czas!
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak długo gotować pierogi
- jak zrobić farsz do pierogów
- jak zrobić pierogi na święta
1. Suszone grzyby gotujemy, studzimy i odciskamy z nadmiaru płynu. Drobno siekamy.
2. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do rondelka, gotujemy z dodatkiem liścia laurowego.
3. Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zrobi się szklista dodajemy kapustę wraz z grzybami. Po odparowaniu farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość studzimy.
4. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża lub łyżki mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
5. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
6. Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy po 2 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię.