Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 40 dag
jajko 1 sztuka
Nadzienie:
kapusta biała 1 kilogram
smalec 1 łyżka
cebula biała 1-2 sztuki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
masło 1-2 łyżki
ser biały 40 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i serem

Przyrządzenie nadzienia: kapustę opłukać, pokrajać na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, osolić i ugotować, odcedzić i posiekać.Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor.Ser dobrze rozkruszyć.Do kapusty dodać cebulę, ser, jaja, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Przyrządzenie pierogów: do mąki dodać jaja, wodę, sól i zagnieść ciasto.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, kłaść na każdy krążek nadzienie, zlepiać pierogi i układać na ściereczce lub stolnicy posypanej mąką.Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować do miękkości.Podawać gorące, polane stopionym masłem roślinnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 07.03.2012 10:43
super
Kamila/kami007 27.02.2012 00:11
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak