Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 1-2 szt
mąka pszenna 0,5 kg
woda 1 szkl
masło 2 łyżki
sól szczypta
Farsz: ku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
pieczarki 0,5 kg
kapusta kiszona 0,6 kg
cebula 2 szt
kostka rosołowa 1 szt
pieprz do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
koperek do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, jajka szczyptę soli, miękkie masło i dodać gorącą wodę (tyle wody, aby nam się dobrze składniki połączyły) i zagnieść ciasto na pierogi.Jeśli trzeba będzie dosypać mąki.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i pieczarkami foto
2
Następnie należy ciasto dobrze rozwałkować i wyciąć szklanką kółka.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i pieczarkami foto
3
Farsz:
Pieczarki oczyścić, cebulę obrać i opłukać. Kapustę kiszoną ugotować na rosołku do miękkości.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i pieczarkami foto
4
Cebulę i pieczarki kroimy na drobne kawałeczki, podsmażamy z przyprawami.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i pieczarkami foto
5
Podsmażone pieczarki i cebulę lekko odsączamy i dodajemy do ugotowanej i pokrojonej kapusty kiszonej ( również lekko odciśniętej z wywaru, tak aby nie była za sucha). Farsz doprawiamy w razie konieczności.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i pieczarkami foto
6
Na wycięte z ciasta kółeczka nakładamy farsz i sklejamy dokładnie brzegi ciasta,aby nam się nie porozklejały podczas gotowania.
Krok 6 - Pierogi z kapustą i pieczarkami foto
7
Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną i gorącą wodę. Po chwili gdy wypłyną jeszcze chwilkę gotujemy i odcedzamy na sicie.
Krok 7 - Pierogi z kapustą i pieczarkami foto
8
Część pierogów podsmażyłam,
Krok 8 - Pierogi z kapustą i pieczarkami foto
9
a część podałam gotowaną. Na koniec ozdobić natką lub koperkiem.
Smacznego:))
Krok 9 - Pierogi z kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 26.02.2014 08:48
moje ulubione :-)
olkaaa 23.02.2014 09:28
uwielbiam pierogi
adelajda 22.02.2014 17:09
dobre pierogi :)
V_kuchareczka 22.02.2014 16:39
pyszne pierogi
Kejti 22.02.2014 14:48
Super pierożki :-)
Czyki 22.02.2014 14:21
Ale narobiłaś ochoty:)
idealme 22.02.2014 13:41
fajne pierożki :)
jowant 22.02.2014 13:32
lubię takie ;)
pestka 22.02.2014 13:30
bardzo smaczne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak