Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
cebula biała 2 szt
mięso mielone wieprzowe pół kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka 80 dag
jajko 1 szt
olej 3 łyżki
woda zimna

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i mięsem

Kroki postępowania

1
Przygotowanie farszu. Mięso mielone dusimy z posiekaną w kostkę cebulą na małym ogniu, następnie odstawiamy do wystudzenia, w tym czasie kapustę kiszoną odcedzamy z soku, kroimy i gotujemy do miękkości, na końcu wystarczy wszystko zmieszać ze sobą, doprawić solą, pieprzem i dodać bułkę tartą, farsz na pierogi nie może być zbyt ciepły.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i mięsem foto
2
Na stolnicy wyrabiam ciasto na pierogi, do mąki wbijam jajko, dodaję sól, olej wszystko mieszam,dodaję wodę, tyle ile maka zabierze, następnie z rozwałkowanego ciasta wycinam kółeczka za pomocą szklanki.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i mięsem foto
3
Każde kółeczko nadziewam farszem i zlepiam pierogi.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i mięsem foto
4
Przygotowane pierogi przekładam na ściereczkę.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i mięsem foto
5
Pierogi gotuję w osolonej wodzie, kilka minut do momentu wypłynięcia, podajemy z okrasą.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 08.04.2014 10:28
pyszne pierożki
adelajda 05.04.2014 20:47
bardzo lubię pierogi z mięsem ale u mnie rodzinka woli na słodko :)
patryska76 05.04.2014 16:46
Pyszne pierożki ;-)
Pani Domu 05.04.2014 16:31
smaczne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak