Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i mięsem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto pierogowe ze smalcem

mąka pszenna 1,5 szklanki
smalec 1,5 łyżki
sól
woda 125-150 ml - ile weźmie ciasto

farsz

mięso wieprzowe bez kości 450 g
kapusta kiszona 250 g
jajko 1 szt
cebula 1 szt
olej do smażenia
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i mięsem

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną obgotowujemy przez około 40 minut, po czym odciskamy i mielimy.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
2
Mięso wieprzowe kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie do kapusty mielimy mięso. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do farszu wraz z jajkiem - doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
3
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i smalec rozcieramy w palkach, następnie dodajemy wodę i zagniatamy ciasto - będzie elastyczne.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
4
Ciasto wałkujemy i wycinamy przy pomocy szklanki kółeczka.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
5
Na ciasto nakładamy farsz i zlepiamy.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
6
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od wypłynięcia.
Krok 6 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 15.12.2015 08:02
przygotowania do świąt - czas - start :)
Janina 14.12.2015 16:57
Pyszne są takie pierogi;))
NatalkaC 14.12.2015 15:35
nie ma to jak pierogi z mięsem uwielbiam
agaK. 13.12.2015 22:30
Moje ukochane danie z dzieciństwa i teraz też, pierogi w ogóle.
JulkaTomeczek 13.12.2015 22:29
Uwielbiam takie
MAR3STA 13.12.2015 20:38
pyszne pierożki
Franciszek 13.12.2015 20:12
pycha pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak