Pierogi z kapustą i mięsem

Pierogi z kapustą i mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto pierogowe ze smalcem

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • smalec

    1,5 łyżki
  • sól

  • woda

    125-150 ml - ile weźmie ciasto

farsz

  • mięso wieprzowe bez kości

    450 g
  • kapusta kiszona

    250 g
  • jajka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
Kapustę kiszoną obgotowujemy przez około 40 minut, po czym odciskamy i mielimy.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
Mięso wieprzowe kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie do kapusty mielimy mięso. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do farszu wraz z jajkiem - doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i smalec rozcieramy w palkach, następnie dodajemy wodę i zagniatamy ciasto - będzie elastyczne.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
Ciasto wałkujemy i wycinamy przy pomocy szklanki kółeczka.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
Na ciasto nakładamy farsz i zlepiamy.
Krok 6 - Pierogi z kapustą i mięsem  foto
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od wypłynięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Poison1988

15.12.2015 08:02
przygotowania do świąt - czas - start :)

Janina

14.12.2015 16:57
Pyszne są takie pierogi;))

NatalkaC

14.12.2015 15:35
nie ma to jak pierogi z mięsem uwielbiam

agaK.

13.12.2015 22:30
Moje ukochane danie z dzieciństwa i teraz też, pierogi w ogóle.

JulkaTomeczek

13.12.2015 22:29
Uwielbiam takie

MAR3STA

13.12.2015 20:38
pyszne pierożki

Franciszek

13.12.2015 20:12
pycha pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat