Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami bez jajek
Po upływie tego czasu podgotowujemy je w tej samej wodzie. Odsączamy grzyby z wody, studzimy ( nie wylewamy wody z gotowania grzybów, jeszcze się przyda).
Kapustę podgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Studzimy i odciskamy z wody.
Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy do tego drobno pokrojone grzyby i kapustę. Podlewamy wodą z gotowania grzybów i smażymy razem aż płyn się zredukuje. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy ciasto.
Z mąki usypujemy kopczyk, w którym robimy dołek. Wlewamy w ten dołek gorącą wodę. Mieszamy mąkę z wodą. Najlepiej użyć do tego noża, aby nie poparzyć rąk. Gdy odrobinę ostygnie, ugniatamy rękami elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody. Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Ja często po prostu wkładam je do foliowego worka. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia.