Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami bez jajek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 350 g
Farsz:
kapusta kiszona 500 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz
woda ok.1/2 (gorąca)
grzyby suszone 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami bez jajek

Grzyby namaczamy w wodzie - na co najmniej dwie godziny.
Po upływie tego czasu podgotowujemy je w tej samej wodzie. Odsączamy grzyby z wody, studzimy ( nie wylewamy wody z gotowania grzybów, jeszcze się przyda).

Kapustę podgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Studzimy i odciskamy z wody.

Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy do tego drobno pokrojone grzyby i kapustę. Podlewamy wodą z gotowania grzybów i smażymy razem aż płyn się zredukuje. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy ciasto.
Z mąki usypujemy kopczyk, w którym robimy dołek. Wlewamy w ten dołek gorącą wodę. Mieszamy mąkę z wodą. Najlepiej użyć do tego noża, aby nie poparzyć rąk. Gdy odrobinę ostygnie, ugniatamy rękami elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody. Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Ja często po prostu wkładam je do foliowego worka. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.10.2016 22:13
bardzo apetyczne
ziutula
ziutula 02.01.2013 12:35
smaczne
Konczi 02.01.2013 12:01
uwielbiammmm !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak