Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
jajko 2 sztuki
sól
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kapusta kwaszona 1 szklanka
grzyby 1 garść
cebula 1 sztuka
olej
woda 0,5 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kapustą i grzybami

Farsz: kapustę przemyć, aby nie była kwaśna, włożyć ją do garnka, a do niej namoczone pokrojone grzyby, wszystko zalać wodą, w której moczyły się z grzyby. Posolić i dusić na małym ogniu ok. 30 min. Następnie podsmażyć na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę i wrzucić do kapusty z grzybami. dusić następne 10 minut.
Ciasto: jajka ubić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, trochę posolić. Do maki dodać ubite jajka, wlewając po troszku wodę. Ciasto zagnieść. Wyłożyć na stolnicę, trochę wyrobić, a potem pokroić na kilka mniejszych części. Po kolei każdą rozwałkować. Szklanką wykroić kółeczka, do każdego wkładając łyżeczkę farszu.Każdy pierog starannie zakleić i wrzucać do wrzącej wody. Gotować dopóki nie wypłyną na górę, jeszcze 3 min i wyciągnąć na talerz.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i wrzucić do niej pierożki. Można też posypać do smaku pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa1 19.06.2011 23:46
super
Karolcia12 10.03.2011 09:26
pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak