Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

kapusta kwaszona 2 kilogramy
grzyby suszone 3 garście
cebula 2 sztuki
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej lniany

Ciasto

mąka pszenna 1 kilogram
woda letnia 2 szklanki
jajko 2 sztuki
olej 1,4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą i pierzem
Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
2
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
3
Ciasto cienko wałkujemy,za pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz .Składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów,robiąc falbankę.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
4
Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 3-4 minuty.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 17.06.2015 10:42
apetyczna falbanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak