Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 500 g
jajko 2 szt
woda 200 ml
olej 2 łyżki

Farsz

kapusta kiszona 3 kg
grzyby suszone 50 dag
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
cebula 1 szt
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Kapustę kiszoną płukamy. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Odczekujemy pare minut i odcedzamy. Kapustę i grzyby wrzucamy do garnka. Dodajemy kilka ziaren angielskich, liści laurowych i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie całość mielimy na maszynce z dużymi oczkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Porcję ciasta rozwałkowujemy, wycinamy kółka i napełniamy łyżeczką farszu. Lepimy pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 4 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak