Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę kiszoną płuczę , aby nie była za kwaśna. Następnie zalewam ją zimną wodą i gotuję. Kiedy kapusta będzie miękka , odczekać aż lekko się wystudzi odlać i odcisnąć wodę , wyłożyć na deskę i trochę ją pokroić a następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem margaryny.
Grzyby suszone zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie je mielimy . Pieczarki obieramy, drobno kroimy i razem z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni z dodatkiem margaryny. Podsmażone pieczarki i ugotowane oraz zmielone grzyby suszone przekładamy do kapusty. Wszystko razem wymieszać dodając do smaku sól i pieprz.
CIASTO
Mąkę dać na stolnicę, dodać sól, na środek wlać dobrze ciepłą wodę i zagnieść ciasto . Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka na które nakładamy farsz i zlepiamy . Gotowe pierogi rzucamy do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze chwilę i wyjmujemy pierogi z wody.
Szynkę pokroić w paseczki i przesmażyć do postaci lekko chrupiącej i wyłożyć ją na pierogi.