Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
kapusta kiszona

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
ciasto:
1 kg mąki,
500 ml gorącej wody,
1 jajko,
6 łyżek oleju,
1 łyżeczka soli.
farsz:
1 kg kiszonej kapusty,
200 g suszonych podgrzybków,
1 cebula,
4 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
4 ziarenka pieprzu,
Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
2
Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
3
Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy pierogi z wody.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 10.03.2014 21:53
moje ulubione :)
foczka-ks 25.01.2014 23:01
ładnie się prezentuje
danusia19671 23.01.2014 16:02
Też takie robię, są pyszne
paulina2157 23.01.2014 15:43
zdecydowanie taki jaki lubię najbardziej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak