Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto pierogowe
mąka tortowa 4 szkl
soli 2 łyżeczki
Farsz:
grzyby suszone 4 garście
marchewki 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 3 szt
sól i pieprz 1 szczypta
woda 2 (wrząca)
olej rzepakowy 2 łyżeczki
olej rzepakowy 3 łyżki
kapusta kiszona 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto pierogowe:
• 4 szklanki mąki
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki oleju rzepakowego
• około 2 szklanek wrzącej wody( Jak za mało dolać więcej to zależy od mąki )
Farsz:
4 garście suszonych grzybów ( prawdziwki , kozlaki )
1 kg kiszonej kapusty
2 marchewki
listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

sól i pieprz
• 3 łyżki oleju rzepakowego

1. Kapustę moczymy , kroimy drobno i do garnka.

2. Gotujemy i dusimy , dodajemy ziele angielskie , listek laurowy i drobiowy rosołek .

3. Dusimy na odrobinie oleju , doprawiamy solą i pieprzem .

4. Dodajemy startą marchew.

5. Grzyby zalewamy wrzątkiem zostawiamy na godzinę , kiedy woda ostygnie myjemy grzyby i przekładamy do czystej gorącej wody jeszcze raz płuczemy i dodajemy do kapusty .

6. Grzyby jak są większe to kroimy drobniej, a jak są małe to wcale nie kroimy.

Ciasto pierogowe:

1. Mąkę wsypujemy do miski robimy wgłębienie w niej , dodajemy sól.

2. Wlewamy wrzątek i mieszamy łopatka drewnianą .

3. Na koniec dodajemy oleju , ciasto zagniatamy jest elastyczne.

4. Wałkujemy wycinamy szklanką kółka i nakładamy farsz kapuściany, zlepiamy brzegi .

5. Wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i oleju . Gotujemy 3-5 minut.

6. Po ugotowaniu i odsączeniu z wody smażymy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reniaa 16.01.2014 09:09
lubię pierogi odsmażane
Agata/MANTIS-KITCHEN 11.01.2014 20:56
Pierożki najlepsze domowe .
Marlenka.S 10.01.2014 16:55
uwielbiam takie, jeszcze przysmażane... pyszności
Marta1986 10.01.2014 16:32
apetyczne pierogi
Jadwiga/Jaga85 10.01.2014 16:05
bardzo apetyczne!!!
artur7 10.01.2014 15:54
takie lubie
ilona33 10.01.2014 15:27
uwielbiam te pierogi
Marta11 10.01.2014 14:18
pyszne wlasnie za chwile bede robic

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak