Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami
• 4 szklanki mąki
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki oleju rzepakowego
• około 2 szklanek wrzącej wody( Jak za mało dolać więcej to zależy od mąki )
Farsz:
4 garście suszonych grzybów ( prawdziwki , kozlaki )
1 kg kiszonej kapusty
2 marchewki
listek laurowy 3 szt
ziele angielskie 3 szt
sól i pieprz
• 3 łyżki oleju rzepakowego
1. Kapustę moczymy , kroimy drobno i do garnka.
2. Gotujemy i dusimy , dodajemy ziele angielskie , listek laurowy i drobiowy rosołek .
3. Dusimy na odrobinie oleju , doprawiamy solą i pieprzem .
4. Dodajemy startą marchew.
5. Grzyby zalewamy wrzątkiem zostawiamy na godzinę , kiedy woda ostygnie myjemy grzyby i przekładamy do czystej gorącej wody jeszcze raz płuczemy i dodajemy do kapusty .
6. Grzyby jak są większe to kroimy drobniej, a jak są małe to wcale nie kroimy.
Ciasto pierogowe:
1. Mąkę wsypujemy do miski robimy wgłębienie w niej , dodajemy sól.
2. Wlewamy wrzątek i mieszamy łopatka drewnianą .
3. Na koniec dodajemy oleju , ciasto zagniatamy jest elastyczne.
4. Wałkujemy wycinamy szklanką kółka i nakładamy farsz kapuściany, zlepiamy brzegi .
5. Wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i oleju . Gotujemy 3-5 minut.
6. Po ugotowaniu i odsączeniu z wody smażymy.