Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
woda letnia 300 ml
jajko 2 sztuki
sól do smaku
kapusta biała 2 główki
cebula 1-2 sztuki
smalec
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą

Kroki postępowania

1
Kapustę ugotować w wodzie i dokładnie odcisnąć , poszatkować
Krok 1 - Pierogi z kapustą foto
2
Posiekaną cebule zeszklić na smalcu
Krok 2 - Pierogi z kapustą foto
3
Cebulę wymieszać z kapustą i doprawić do smaku
Krok 3 - Pierogi z kapustą foto
4
Mąkę wymieszac z solą, zrobić wgłębienie wbic 2 jajka
Krok 4 - Pierogi z kapustą foto
5
Do mąki z jajkami mieszając dolewać wodę
Krok 5 - Pierogi z kapustą foto
5
Do mąki z jajkami mieszając dolewać wodę
Krok 6 - Pierogi z kapustą foto
7
Każdy prostokąt lekko rozgniatać, nakładać po łyżeczce farszu i zlepić brzegi
Krok 7 - Pierogi z kapustą foto
8
Słoninę pokroić w równą kostkę i podsmażyć
Krok 8 - Pierogi z kapustą foto
9
Nastawić 3 litry wody, posolić płaska łyżka soli i wlać 2-3 łyżki oleju. Wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia pierogów.
Krok 9 - Pierogi z kapustą foto
10
Wyjąc, przelać letnią wodą, odcedzić
Krok 10 - Pierogi z kapustą foto
11
Omaścić usmażoną słoniną
Krok 11 - Pierogi z kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.05.2013 11:59
z białą kapustą nigdy nie robiłam..
Marko 09.03.2013 16:49
apetyczna potrawa
Gracer 07.03.2013 18:41
o tak, takie pierożki jak u mamy
Sylwia26 07.03.2013 18:29
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak