Pierogi z jeżynami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczne pierogi z jeżynami. W sezonie na te pyszne owoce takie pierogi muszą być zrobione obowiązkowo.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • woda ciepła

    200 ml

Dodatkowo

  • jeżyny

    1 szklanka
  • cukier

    4 łyżki
  • śmietanka

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę wsypujemy na stolnicę, mieszamy z solą.

2. W mące robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i wlewamy stopione masło.

3. Zagniatamy ciasto, po trochu dolewamy ciepłej wody. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie może się kleić do rąk.

4. W zależności od potrzeb dosypujemy mąki albo dolewamy ciepłej wody.

5. Z gotowego ciasta odcinamy kawałek i rozwałkowujemy, pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką.

6. Literatką lub foremką wycinamy kółka, nakładamy jeżyny wymieszane z cukrem i zlepiamy pierogi.

7. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, podajemy polane masełkiem lub śmietanką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat