Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jeżynami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo smaczne pierogi z jeżynami. W sezonie na te pyszne owoce takie pierogi muszą być zrobione obowiązkowo.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
sól 1 szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
masło 2 łyżki
woda ciepła 200 ml

Dodatkowo

jeżyny 1 szklanka
cukier 4 łyżki
śmietanka 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jeżynami

1. Mąkę wsypujemy na stolnicę, mieszamy z solą.

2. W mące robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i wlewamy stopione masło.

3. Zagniatamy ciasto, po trochu dolewamy ciepłej wody. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie może się kleić do rąk.

4. W zależności od potrzeb dosypujemy mąki albo dolewamy ciepłej wody.

5. Z gotowego ciasta odcinamy kawałek i rozwałkowujemy, pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką.

6. Literatką lub foremką wycinamy kółka, nakładamy jeżyny wymieszane z cukrem i zlepiamy pierogi.

7. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, podajemy polane masełkiem lub śmietanką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak