Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami, twarogiem i cynamonem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
maślanka 1/2 litra
sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
twaróg 1/2 kg
jagody 1/2 litra
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżka
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami, twarogiem i cynamonem

Ciasto:
Przesiewamy mąke na stolnice,dodajemy szczypte soli ,robimy wglebienie i powoli wlewamy maslanke porcjami i zagniatamy ciasto. Musimy wziasc pod uwage ,ze maki sa rozne ,maslanki nalezy dodac tyle ile maka wchłonie. Ciasto odstawiamy na 20 min.
Twaróg rozgniatamy w miseczce widelcem, wspypujemy jagody, cukry, cynamon, mieszamy.
Ciasto rozwałkujemy i wykrawamy kółka, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pirogi.
Gotujemy w wodzie do której dodajemy po pół łyżeczki cynamonu i cukru. Podajemy posypane cukrem lub ze śmietanką. Możemy z jednym i drugim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 21.06.2014 08:46
bardzo fajne pierogi :)
aniagdz 02.11.2013 09:12
ciekawy przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak