Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 1 sztuka
mleko 1/3 szklanki
woda 1/3 szklanki
mąka pszenna 2,5 szklanki
sól 1 szczypta

Nadzienie

jagody 120 gram
cukier 2 łyżki

Dodatkowo

woda
oliwa 2 łyżki
sól

Porada

Sekretem udanego ciasta na pierogi jest mąka. Polecam poznańską typ 500.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Umyte (dokładnie!) jagody delikatnie wymieszać z cukrem.
Przygotować ciasto.
Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól, wodę i mleko.
Całość porządnie wyrobić - na gładką i elastyczną masę.
Ciasto podzielić na kilka części.
Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać (foremką lub szklanką) z niej dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka).
Na środku każdego kawałka ciasta położyć odrobinę jagód i ciasto zgiąć na pół lub przykryć drugim kawałkiem, a brzegi mocno posklejać - dociskając np. widelcem.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę (z dodatkiem oleju).
Następnie je zamieszać i gotować (na małym ogniu) przez około 2 minuty - od momentu wypłynięcia.
Można podawać polane śmietaną i/lub posypane cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 20:47
Lubię je bardzo.
anka1988 16.07.2016 12:37
uwielbiam je
wyattearp 14.07.2016 11:48
uwielbiam !!!!
Wacław 14.07.2016 11:12
moje ulubione :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak