Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 40 g
żółtko jajek 2 szt
woda ciepła 100-130 ml
sól 1/2 łyżeczki
jagody 1 szklanka
cukier 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Masło rozpuścić i wystudzić. Do miseczki wsypać mąkę i sól, dodać żółtka i wymieszać.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
Następnie dodac wodę (stopniowo bo może się okazać że potrzeba mniej) i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić na około 10 minut. Jagody wymieszać z cukrem.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Ciasto podzielić na trzy części. Każdą kolejną wałkować i wykrawać krążki. (ciasto wałkować porcjami bo dosyć szybko obsycha i nie chce sie kleić) . na środku każdego układać jagody i sklejać pierogi.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
4
Gotowe pierozki gotowac w duzęj ilosci wody około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawac od razu posypane cukrem. Jeśli ktoś lubi można polać śmietaną.
Krok 4 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kornelcia 25.08.2015 22:17
Już wiem co jutro na obiad. Pychota.
Klausia 14.07.2015 22:12
moje ulubione :)
Benita 13.07.2015 15:18
Wyglądają przepięknie...pewnie jeszcze lepiej smakują
Anna169Hosz 13.07.2015 13:27
Ja się pisze na takie pierogi:)
kloruś 13.07.2015 11:57
chętnie bym skosztowała!
Franciszek 13.07.2015 11:53
Pycha ,teraz sezon jagodowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak