Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka 300 g
ciepła woda 1 szkl
oliwa 1,5 łyżki
sól

NADZIENIE

jagody 230 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 3 łyżki
śmietana
jagody do dekoracji
listki mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
NADZIENIE:
Jagody opłukać, osuszyć.
Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
4
Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę jagód
Krok 4 - Pierogi z jagodami foto
5
Pierogi dobrze zlepiać aby nam się nie rozleciały w gotowaniu
Krok 5 - Pierogi z jagodami foto
6
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.4 minuty od wypłynięcia.
Krok 6 - Pierogi z jagodami foto
7
Podawać pierogi polane śmietaną z cukrem, posypane jagodami i udekorowane miętą
Krok 7 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 12.09.2014 09:40
Czy zostało choć kilka? To moje ulubione pierogi, pycha!!!
foczka-ks 11.09.2014 23:49
ciekawy przepis, polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak