Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wypełnione po brzegi latem, delikatne pierogi z leśnymi jagodami, to moja propozycja na lekki obiad. Ja podaje je ze śmietanką, można je również posypać cukrem pudrem.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jagody

    3/4 litra
  • cukier

    2 łyżki
  • jogurt grecki

    300 mililitrów
  • śmietana 30%

    100 mililitrów
  • cukier waniliowy

    4 łyżeczki

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło roztopione

    1,5 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda gorąca

    250 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
Nadzienie: Jagody przebrać, wypłukać i dokładnie osączyć na sicie. Zasypać cukrem i wymieszać.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto

Ciasto: Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na porcje i cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko kłaść po łyżeczce jagód i zlepiać brzegi.

Krok 3 - Pierogi z jagodami foto

Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, kilka minut od wypłynięcia.

Jogurt wymieszać ze śmietaną i dodać cukier waniliowy. Gorące pierogi polać sosem jogurtowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Klausia 07.04.2016 22:48
moje ulubione
norweska20 05.07.2015 00:06
chętnie bym zjadła ..pyszności
anemon 08.08.2013 11:08
Nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z jagodami, ale niestety nie umiem tak pięknie zapleść ich w spiralkę jak Ty.
IwonaDD 01.08.2013 11:30
smak mojego dzieciństwa i szeroki uśmiech z fioletowymi zębami - pyszne !!!
Łucja 25.07.2013 23:17
zjadłabym :) wyglądają bardzo smakowicie :)
Babciagramolka 25.07.2013 17:04
Najbardziej lubię pierogi z jagodami na zimno z gęstą kwaśna śmietaną. Pięknie wyglądają tu na zdjęciu.
magdziorka6 25.07.2013 14:53
ja też bym takie przekąsiła mniam
Kolorowa 25.07.2013 14:01
uwielbiam takie
Agata3 25.07.2013 12:37
Pyszne pierożki ;)
Beatris 25.07.2013 10:44
Mam ogromną ochotę na porcyjkę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat