Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jagody
3/4 litra -
cukier
2 łyżki -
jogurt grecki
300 mililitrów -
śmietana 30%
100 mililitrów -
cukier waniliowy
4 łyżeczki
Ciasto:
-
mąka pszenna
500 gramów -
żółtko jajek
2 sztuki -
masło roztopione
1,5 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki -
woda gorąca
250 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z jagodami
Kroki postępowania
Ciasto: Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na porcje i cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko kłaść po łyżeczce jagód i zlepiać brzegi.
Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, kilka minut od wypłynięcia.
Jogurt wymieszać ze śmietaną i dodać cukier waniliowy. Gorące pierogi polać sosem jogurtowym.
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)