Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki
szczypta soli
1 ½ szklanki gorącej wody
Nadzienie:
g jagód
1 łyżka mąki
3 łyżki cukru pudru
Dodatki:
cukier
śmietana
serek homogenizowany
olej 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Jagody świeże myjemy i osuszamy, jeżeli mamy zamrożone, rozmrażamy. Do jagód dodajemy mąkę i cukier puder, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
Mąkę przesiewamy do miski, kolejno dodajemy: żółtka, olej i szczyptę soli. Stopniowo dodajemy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie taka potrzeba to dosypujemy mąki. Ciasto wyrabiamy ok. 7 minut aż stanie się miękkie i elastyczne.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozwałkujemy je a następnie wycinamy kółka szklanką lub kubkiem, zależy to od tego jakiej wielkości chcemy otrzymać pierogi. W moim przypadku są to pierogi dużej wielkości. Na wycięte kółko na środku nakładamy prędzej przygotowane jagody i zlepiamy brzegi, możemy sobie pomóc widelcem.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
4
Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej wody, którą delikatnie solimy. Pierogi gotujemy ok. 5 minut do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu i podajemy polane z cukrem i śmietanką lub serkiem homogenizowanym.
Krok 4 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriko 20.03.2013 18:05
uwielbiam takie
Krzysztof15 20.03.2013 18:01
super pyszne
Luki 20.03.2013 17:59
super lubie takie
Aleksandra/Olcia 20.03.2013 17:56
klasyka pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak