Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 1 łyzeczka
sól
jagody 150 g
cukier trzcinowy 1 łyżka
woda 1/3 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypać do miski, dodać masło i szczyptę soli. Całość zalać wrzątkiem i mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa przestygnie wyrabiać ręką aż ciasto zrobi się elastyczne. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
Jagody oczyścić z ogonków i listków i wymieszać z cukrem. Jagody z cukrem kłaść na kółkach ciasta, zamykać i dokładnie sklejać.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Gotować w osolonej wodzie, ok 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać polane śmiataną lub jogurtem i ewentualnie posypane cukrem.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 30.08.2012 09:09
pycha
BeataJ 11.08.2012 22:01
uwielbiam ze śmietaną :)
wojtek5 11.08.2012 21:24
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak