Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • masło

    1 łyzeczka
  • sól

  • jagody

    150 g
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • woda

    1/3 (wrząca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
Mąkę wsypać do miski, dodać masło i szczyptę soli. Całość zalać wrzątkiem i mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa przestygnie wyrabiać ręką aż ciasto zrobi się elastyczne. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
Jagody oczyścić z ogonków i listków i wymieszać z cukrem. Jagody z cukrem kłaść na kółkach ciasta, zamykać i dokładnie sklejać.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
Gotować w osolonej wodzie, ok 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać polane śmiataną lub jogurtem i ewentualnie posypane cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

annagebalska

30.08.2012 09:09
pycha

BeataJ

11.08.2012 22:01
uwielbiam ze śmietaną :)

wojtek5

11.08.2012 21:24
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat