Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jaja 2 szt
woda letnia 1,5 szkl
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
jagody 50 dag
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę, następnie dodajemy jajka, sól, olej oraz wlewamy ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Jeżeli jest zbyt luźne, dodajemy odrobinę mąki, a gdy za gęste-wody.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, osączamy na sicie. Następnie przekładamy je do małęj miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, odrywamy po kawałku, rozwałkowujemy cienko. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy porcję jagód.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Gotowe pierogi dokładnie zlepiamy.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
4
Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzatek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
Krok 4 - Pierogi z jagodami foto
5
Podajemy polane sokiem z jagód lub śmietaną.
Krok 5 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 23.08.2012 21:01
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak