Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jabłkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
olej 1 łyżka
jajko 1 sztuka
sól do smaku
jabłka 5 sztuk
śmietana 18-procentowa 300 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
otarta skórka z cytryny 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 5 łyżek
woda 100 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jabłkami

Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem , z cukrem waniliowym . Dodać sok z cytryny . Połowę skórki z cytryny dodać do śmietany , wymieszać.Mąkę przesiać , dodać dość ciepłą wodę , jajko , łyżkę oleju , dodać soli do smaku. Wyrobić ciasto . Następnie rozwałkować , wykrawać szklanką kółka- placki. Nakładać po kawałku jabłka , zlepić pierogi . Gotować we wrzątku lekko posolonym z dodatkiem 2 łyżek oleju . Gotować 5 minut od wypłynięcia.Pierogi polać śmietaną posypać resztą otartej skórki z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 25.01.2013 20:52
pyszności
treonina 31.07.2012 19:46
coś wspaniałego :-)
Konczi 31.07.2012 18:52
Musiały być przepyszne !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak